WPKOMPLETNĚ.cz
Mám zájem

Web ze šablony, nebo na míru?

26. 26. 2019
WordPress šablona či na míru

Nejčastějšími dvěma způsoby, jak vytvářet WordPress stránky jsou:

  1. Kompletně na míru
  2. Za použití šablony (placené/zdarma)

Volba jednoho, či druhého řešení se váže především na rozpočet daného projektu a deadline. Pojďme se podívat na výhody a nevýhody jednotlivých přístupů. Zároveň nabídnu i třetí variantu, která se dá označit trochu jako „zlatá střední cesta“.

Web na míru

V případě WordPressu „na míru“ znamená v podstatě nakódování unikátního designu (obvykle jej má klient již hotový od grafika) a naprogramování zcela nové šablony.

Výhody jsou poměrně jasné – unikátní šablona jen s funkcemi, které jsou využívané. Takto vytvořený web bude pravděpodobně rychlejší, než pokud by se použilo nějaké hotové řešení.

Protože je vše vytvářeno nově, tak je nutné počítat nejen s vyšší investicí (obvykle desítky až stovky tisíc), ale také s tím, že to zabere podstatně více času. Za 2 týdny tak rozhodně nový magazín nespustíte. Navíc je zde nutné do budoucna hlídat veškerou kompatibilitu a zabezpečení, což mohou být další vysoké náklady.

WordPress šablony

Po nainstalování WordPressu je na výběr z tisíce různých šablon, které jsou k dispozici zcela zdarma. Zároveň je možné investovat stovky až pár tisíc korun do tzv. premium šablon, které mají více funkcí či lepší design.

Náklady a časová náročnost je v případě této varianty výrazně nižší. Vytvořit firemní web tak může být otázkou několika málo týdnů (roli samozřejmě hraje mnoho dalších faktorů). Má-li šablona aktivní vývojáře, bude dostávat i pravidelné aktualizace.

Aby vše vypadalo dobře, je obvykle stále potřeba velkého množství úprav. Problém tohoto řešení může nastat v případě potřeby implementovat specifické funkce, které šablona nenabízí, případně při rozšiřování webu později.

Zlatá střední cesta?

Vytvořit web lze pochopitelně mnoha způsoby, takže se nabízí i třetí varianta. Využití některého z frameworků či „starter themes“, jako jsou Underscores, Genesis či GeneratePress. Ty dovolují implementovat vlastní design podstatně rychleji.

Obsahují jen minimum kódu, ale zároveň není nutné „vymýšlet kolo“. V případě, že má mít web nějaké nadstandardní funkce, doprogramují se.

Já osobně tuto variantu klientům většinou doporučuji. Mám k dispozici vývojářskou licenci šablony GeneratePress, se kterou pracuji už od jejího vydání a slouží jako výborný základ pro všechny možné druhy prezentací. Takto postavený web je zároveň lépe připravený na rozšiřování a přidávání nových funkcí.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram