WPKOMPLETNĚ.cz
Mám zájem

HTTPS: Proč je nezbytností (nejen) pro e-shopy?

30. 30. 2019
HTTPS

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) je zabezpečená verze HTTP protokolu, který je použit pro odesílání informací mezi webových prohlížečem a serverem. Pro většinu lidí to však znamená „zelený zámeček“ v adresním řádku.

Získat toto zabezpečené připojení lze pomocí SSL certifikátu, které dnes již nestojí tisíce korun ročně (Let‘s Encrypt je běžně zdarma). Pro návštěvníky je to však důležitý ukazatel, že data, která webové stránce sdělují si po cestě k serveru nikdo nepřečte.

Mít HTTPS verzi je dnes prakticky nutností pro 99 % stránek. V případě e-shopu je to naprosto nezbytné. Podívejme se i na další důvody, proč mít webové stránky na zabezpečeném protokolu:

1) Lepší pozice ve vyhledávání

Google od roku 2014 bere přítomnost HTTPS verze jako jeden z hodnotících signálů. Společnost se rozhodla napomoci bezpečnějšímu internetu, proto od roku 2015 jsou upřednostňovány stránky s HTTPS, byť by byl obsah stejně hodnotný.

Od té doby se vliv HTTPS na pozice zvýšil. Chcete-li proto být konkurenceschopní v SERPu, pak je potřeba mít webové stránky zabezpečené.

2) Důvěra

Chrome, dnes již neohrozitelná jednička na poli webových prohlížečů, již před několika měsíci začal označovat nezabezpečené stránky výrazným nápisem „Nezabezpečeno“. To pochopitelně může řadu návštěvníků vystrašit.

Byl to pochopitelně další impulz pro majitele webových stránek, který způsobil nárůst počtu stránek běžících na HTTPS. Především e-shopy si nemohou dovolit ztratit zákazníky jen proto, že jejich webu dostatečně nedůvěřují. Řada platebních bran proto přímo vyžaduje implementaci HTTPS.

Možná si myslíte, že se to bude týkat jen pár procent návštěvníků. Chyba! Průzkum z roku 2016 prováděný společností HubSpot ukázal, že až 85 % návštěvníků nedokončí transakci, pokud vidí, že je nezabezpečena.

Výzkum HubSpot o HTTPS

HTTPS vám nemusí přinést výrazné zvýšení objednávek, ale jeho absence může snižovat důvěryhodnost vašeho podnikání natolik, že návštěvníci nedokončí registraci/nákup.

3) Chráníte svá data i ta zákaznická

Jak už bylo zmíněno v úvodu, tak HTTPS značí zejména to, že data, která se přenáší jsou šifrovaná. Vzhledem k tomu, že v České republice jsou uživatelé internetu zvyklí se připojovat na veřejné Wi-Fi sítě, tak je toto podstatný krok ke zvýšení bezpečnosti.

Nezabezpečený protokol http, který stále některé webové stránky používají, nezajišťuje udržení integrity. Po cestě může někdo obsah stránek modifikovat např. vkládáním reklamy.

Zásadní problém je pak odposlouchávání komunikace. Útočníci mohou snadno získat údaje z kontaktních formulářů, přihlašovací údaje a v nejhorší případě dokonce údaje k platebním kartám.

Chránit citlivá data je i povinností, která vyplívá z GDPR, proto by implementace HTTPS měla být jedním z opatření, která povedou k zajištění souladu s tímto evropským nařízením.


Toto jsou jen 3 důvody, které by vás měli přesvědčit o tom, že opatření SSL certifikátu pro zajištění zabezpečeného provozu webových stránek je správným krokem. Finanční náklady nejsou vysoké, pouze je nutné dohlédnout na správnou migraci a následné přesměrování.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram